2010. július 30., péntek

Canon 300d asztro modi

Úgy néz ki, minden együtt van a 300d módosításához, már csak egy kis bátorság és 3-4 óra szabadidő kellene.

Mégegyszer, miről is szól a módosítás: eltávolítom a friss, ropogós, ámde használtan, olcsón vásárolt Canon EOS 300d DSLR fényképezőgépemből a szűrőt. A szűrő a CMOS előtt helyezkedik el, igazából egy jó minőségű síküveg lap, néhány bevonattal. Ezen bevonatok szűkítik a CMOS érzékelési tartományát az emberi szem által látható tartományokba, a CMOS gyárilag "lefele" (infravörös) és "felfele" (ultraibolya) tartományok felé is sokkal érzékenyebb, mint szemünk. Viszont a mélyég objektumok jó része nem csak az általunk látható hullámhosszokon sugároz.
Ezzel a módosítással a gép "normál" fényképezésre nagyjából használhatatlanná válik. Még az új színegyensúlyt ki lehetne sakkozni (a gyári preset-ek innentől semmit nem érnek), de a megváltozott fókusztávolság miatt búcsút lehet mondani az autofókusz előnyeinek is. Összességében, nem érdemes már vele simán fotózgatni.
Cserébe az asztrofotózásnál nincs szükség autofókuszra, nincs is fotóobjektív (a távcső az objektív), a színegyensúly az utófeldolgozásnál kerül beállításra.

Van egy nagyon részletes leírás a módosítás elkövetéséhez, ennek alapján járok el. Illetve... Megpróbálom jól kisütni a vaku kondenzátorát addig is. A leírás nem mondja, viszont számtalan helyen olvasom, hogy mielőtt valaki bármit is turkálna a gépében, süsse ki a kondit, mert akár végérvényesen tönkrevághatja az egész gépet.

A szerelésről részletes, képekkel illusztrált beszámoló várható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése